Vlada ulazi u direktne pregovore sa Sitigrupom

Ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić izjavila je danas da će Vlada Srbije početi direktne pregovore sa firmom Sitigrup global markets, jedinim ponuđačem za savetnika u prodaji dela državnih akcija u Telekomu Srbije. Vlada Srbije je odlučila da se obustavi tender za izbor savetnika zbog tehničkog propusta u dokumentaciji koji je predala Sitigrup gobal markets i da nakon isteka roka za žalbu (od osam dana) počne direktne pregovori sa ponuđačem. Plan je da se prodaja državnog dela kapitala u Telekomu Srbije nastavi. Plan je i da se angažuje privatizacioni savetnik koji bi trebalo tačno da odredi procenat državnog kapitala u Telekomu koji će biti prodat, da radi na podizanju interesovanja kod potencijalnih kupaca i na razjašnjavanju pitanja pravnog i imovinskog statusa. Nema razloga da se raspravlja o sukobu interesa jedinog ponuđača za privatizacionog savetnika jer posao koji Sitibanka radi za Dojče telekom nema nikakvog uticaja na prodaju Telekoma Srbije.

Vlada ulazi u direktne pregovore sa SitigrupomMinistarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić izjavila je danas da će Vlada Srbije početi direktne pregovore sa firmom Sitigrup global markets, jedinim ponuđačem za savetnika u prodaji dela državnih akcija u Telekomu Srbije.

Vlada Srbije je odlučila da se obustavi tender za izbor savetnika zbog tehničkog propusta u dokumentaciji koji je predala Sitigrup gobal markets i da nakon isteka roka za žalbu (od osam dana) počne direktne pregovori sa ponuđačem, kazala je ona novinarima.

Nema sukoba interesa

Matićeva je pre početka konferencije o razvoju telekomunikacionih tehnologija kazala da je plan da se prodaja državnog dela kapitala u Telekomu Srbije nastavi.

Plan je, istakla je, i da se angažuje privatizacioni savetnik koji bi trebalo tačno da odredi procenat državnog kapitala u Telekomu koji će biti prodat, da radi na podizanju interesovanja kod potencijalnih kupaca i na razjašnjavanju pitanja pravnog i imovinskog statusa.

Prema rečima Matićeve, nema razloga da se raspravlja o sukobu interesa jedinog ponuđača za privatizacionog savetnika jer posao koji Sitibanka radi za Dojče telekom nema nikakvog uticaja na prodaju Telekoma Srbije.Ponuda od vrhunske firme

Matićeva je navela da sada nema mogućnosti da se pojavi još jedan ponuđač jer po Zakonu o javnim nabavkama postoji obaveza da se uđe u direktne pregovore i da se omogući ispravka tehničkih propusta koje je ponuđač napravio.

Ona je ocenila i da to što postoji samo jedan ponuđač za savetnika nema nikakve veze sa cenom po kojoj će biti prodat Telekom.

"Videćemo kakva će biti cena koju je ponudila Sitigrupa i to se za sada ne zna", kazala je Matićeva.

Ona je rekla da je cena od maksimalno 0,2 odsto od kupoprodajne cene akcija Telekoma, koja je određena tenderskom dokumentacijom, "prilično razumna", ali da je bilo primedbi da je skromna i da je to razlog malog interesovanja ponuđača.

"Vlada Srbije nema razloga da brine jer je ta jedina ponuda stigla od vrhunske firme", istakla je Matićeva.

Prodaja do kraja godine

Ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić ponovila je da je plan Vlade Srbije da se prodaja Telekoma Srbije završi do kraja ove godine i dodala da se Vlada za sada drži te dinamike.

Vlada Srbije poseduje 80 odsto akcija u Telekomu Srbija i krajem marta je odlučila da proda polovinu tih akcija. Preostalih 20 odsto akcija je u vlasništvu grčke kompanije OTE, u kojoj Dojče telekom ima 30 odsto kapitala.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik